Laura Cardador

Laura Cardador

Investigadora de l’Estació Biològica de Doñana CSIC a Sevilla i des de 2014 investigadora associada del BacLab- CTFC a Solsona. Els meus interessos de recerca se centren principalment en l’estudi dels factors ecològics que afecten la distribució i la dinàmica poblacional de les espècies, prestant una atenció especial als efectes derivats dels canvis ambientals relacionats amb les activitats humanes, així com les seves implicacions per a la conservació i la gestió en un mòn complex i canviant. Els meus treballs s’han centrat principalment en aus d’ambients agrícoles. Usant aquests sistemes com a model he treballat en l’efecte dels factors ambientals, la sociabilitat, les constriccions dispersives i la denso-dependència en els patrons de distribució i probabilitat d’expansió de les espècies.

Publicacions

Articles indexats (SCI)

 1. Cardador L, De Cáceres M, Bota G, Giralt D, Casas F, Arroyo B, Mougeot François, Cantero-Martínez C, Moncunill J, Butler S, Brotons Ll. A resource-based modelling framework to assess habitat suitability for steppe birds in semiarid Mediterranean agricultural systems. PLoS ONE (in press).
 2. Cardador L, Sardà-Palomera F, Carrete M, Mañosa S (2013) Incorporating spatial constraints in different periods of the annual cycle improves species distribution model predictions for a highly mobile bird species. Diversity and Distributions, doi: 10.1111/ddi.12156.
 3. Afan I, Navarro J, Cardador L, Ramírez F, Kato A, Rodríguez B, Roupert-Coudert Y, Forero MG (2013) Foraging movements and habitat niche of two closely related seabirds breeding in sympatry. Marine Biology 161: 657-668.
 4. Cardador L, Carrete M, Mañosa S (2012) Inter-individual variability and conspecific densities: consequences for population regulation and range expansion. PLoS ONE 7: e33375.
 5. Cardador L, Planas E, Varea A, Mañosa S (2012) Feeding behaviour and diet composition of the Marsh Harrier Circus aeruginosus in agricultural landscapes. Bird Study 59: 228-235.
 6. Cardador L, Carrete M, Mañosa S (2011) Can intensive agricultural landscapes favour some raptor species? The marsh harrier Circus aeruginosus in Northeastern Spain. Animal Conservation 14: 382-390.
 7. Cardador L, Mañosa S (2011) Foraging habitat use and selection of Western Marsh-Harriers (Circus aeruginosus) in intensive agricultural landscapes. Journal of Raptor Research 45: 168-173.
 8. Cardador L, Mañosa S, Varea A, Bertolero A(2009) Ranging behaviour of Marsh Harriers Circus aeruginosus in agricultural landscapes. Ibis 151: 766-770.

Articles de divulgació científica

 1. Cardador L, Carrete M, Mañosa S (2014). Factors affecting expansion success of bird populations in human-transformed environments: the marsh harrier Circus aeruginosus in the Ebro Valley. Catalan Journal of Ornithology (in press)
 2. Cardador L, Bota G, Giralt D, Casas F, Arroyo B, Cantero C, Mougeot F, Viladomiu L, Moncunill J, Brotons Ll (2012). Endangered birds and farming: new conservation strategy approaches. Lychnos 9: 33-39.
 3. Rodriguez B, Afán I, Navarro J, Cardador L (2011) Report of breeding evidence of the Barbary Falcon (Falco peregrinus pelegrinoides) in Chafarinas Archipelago. Go-south Morocco Ornithological Reports.

Capítols de llibres

 1. Cardador L, Arroyo B (2012). El aguilucho lagunero. In: Atlas de las aves en invierno en España 2007-2010. Madrid: Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente-SEO/BirdLife. pp. 174-175.
 2. Cardador L (2011). Aguilucho Lagunero Occidental. In: Lacasa M, editor. El libro de las rapaces. Photodigiscoping. pp. 202- 213.
 3. Cardador L, Bonfil J, Estrada J, Mañosa S, Varea A (2011)L’arpella vulgar (Circus aeruginosus). In: Herrando S, Brotons Ll, Estrada J, Guallar S, Anton M, editors. Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009. Bellaterra: Lynx. pp. 210-211.
 • Print this article!
 • Facebook
 • RSS
 • Twitter