Comença el Interreg Poctefa HABIOS

El primer Comitè Tècnic del projecte Interreg POCTEFA HABIOS s’ha celebrat el 22/23 setembre 2016 a Toulouse amb l’assistència d’en Jordi Camprodon i en David Guixé.

Els vessants de les valls pirinenques desenvolupen, des de la part baixa a l’alta, mitjans naturals que concentren una gran part de la biodiversitat de la serralada: els boscos, les pastures i matolls i les praderies d’alta muntanya. Aquests mitjans constitueixen els hàbitats de diverses espècies d’aus emblemàtiques amb fort valor patrimonial. Els boscos conserven espècies “paraigua” com el Gall fer, espècies “enginyeres” com els picots i espècies de refugi meridional, com el Mussol pirinenc; en les landes i prats, la Perdiu xerra de muntanya conserva el màxim de la seva diversitat genètica. Els ambients d’altitud han resultat menys modificats i acullen una de les poblacions més meridionals del món de Perdiu blanca. Totes aquestes espècies comunes als 3 països dels Pirineus són un bon indicador quantitatiu i qualitatiu de l’estat de conservació d’aquests hàbitats naturals i tenen tals exigències ecològiques que podem afirmar que mantenint la conservació de les mateixes conservem també l’hàbitat d’espècies associades així com les funcionalitats d’aquests hàbitats (aprofitament forestal, ramaderia, caça, turisme, etc.)
No obstant això, l’ésser humà en els segle XX ha modificat el funcionament dels ecosistemes debilitant-los. HABIOS planteja un repte principal:
protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes pirinencs i de la seva biodiversitat associada a les dues vessants. A través d’accions de conservació i de gestió d’espècies bio-indicadores com la millora del coneixement sobre l’abundància de les espècies i els seus hàbitats, o la gestió d’aquests espais, volem consolidar la capacitat d’actuar iniciant estratègies transfrontereres de conservació d’aquestes espècies en coordinació amb els actors locals.
El projecte Interreg POCTEFA HABIOS, és un projecte finançat amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional i que té per objectiu protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes pirenaics i de la seva biodiversitat associada a través d’accions de conservació i de gestió d’espècies bioindicadores. Aquest objectiu contribueix directament a la protecció de la biodiversitat promovent els serveis ecosistèmics, ja que la conservació de determinades espècies i els seus hàbitats a la vegada manté la funcionalitat dels ecosistemes.El projecte compta amb la participació de 12 socis de 3 països: Andorra, França i Espanya. I les accions es centren als Pirineus.
Els objectius de la reunió han estat l’organització tècnica del projecte: calendari precís de la posada en marxa de les accions, reunions tècniques i comitè de pilotatge; Definir els coordinadors per cada acció; i  definir les zones previstes per al desenvolupament de les accions, dades i informació necessàries de cada soci per a cada espècie.
  • Print this article!
  • Facebook
  • RSS
  • Twitter